niedziela, 20 września

Według wielu wpisów na Twitterze aplikacja Facebook dla iOS uzyskuje dostęp do aparatu iPhone’a lub iPada w tle, gdy jest używana.

Podczas przewijania osi czasu Facebooka kilku użytkowników zobaczyło kamerę aktywowaną w tle, jak pokazano w tweetach poniżej.

Jeden użytkownik Facebooka odkrył to przez błąd interfejsu, który pokazuje mały pasek wyświetlacza podczas oglądania zdjęcia, a inny znalazł go podczas obracania urządzenia.

Zarówno The Next Web jak i CNET były w stanie odtworzyć problem i potwierdziły, że kamera jest aktywowana w tle podczas korzystania z Facebooka na iOS. Wydaje się, że problem dotyczy iPhone’ów z systemem iOS 13, w tym najnowszej wersji iOS 13.2.2. Wygląda na to, że nie ma to wpływu na urządzenia z systemem iOS 12.

Guy Rosen z Facebooka powiedział dziś rano, że „wygląda to jak błąd” i że Facebook się tym zajmuje, ale Facebook oficjalnie nie skomentował tej kwestii.

Badacz bezpieczeństwa Will Strafach powiedział serwisowi TechCrunch, że wydaje się to być „nieszkodliwym, ale przerażającym błędem”.

Aby aplikacja Facebook mogła uzyskać dostęp do kamery w tle, dostęp do kamery i mikrofonu musi być włączony w aplikacji Ustawienia. Osoby zaniepokojone błędem mogą wyłączyć Facebookowi dostęp do tych funkcji na iPhonie i iPadzie lub usunąć aplikację Facebook.

Udostępnij:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chciałbyś się podzielić swoim przemyśleniem? Zostaw komentarzx
()
x