sobota, 28 listopada

Prywatność w świecie cyfrowym to odwieczny gorący temat w dzisiejszych czasach, a Apple jest uważany za lidera w zakresie bezpieczeństwa, jeśli chodzi o systemy operacyjne smartfonów i tabletów. Na przykład, aby aplikacja miała dostęp do aparatu iPhone’a lub iPada, dostęp do kamery i mikrofonu musi być on włączony dla danej aplikacji w aplikacji Ustawienia.

wskaźnik kamery iOS 14

Aplikacje społecznościowe często proszą Was o dostęp do aparatu lub mikrofonu Waszego urządzenia przy ich pierwszym uruchomieniu, co jest wystarczające, jeśli chcecie nagrywać i udostępniać dźwięk i wideo na tych platformach.

Jednak zarówno Facebook jak i Instagram zostały uznane za winne dostępu do kamer urządzeń w tle, gdy aplikacje są używane. Dlatego w odpowiedzi na uzasadnione obawy, Apple w iOS 14 dodał nową funkcję bezpieczeństwa, aby wskazać, kiedy dokładnie aplikacja to robi.

Zielona kropka

Zielona kropka oznacza, że aplikacja iOS aktualnie używa aparatu.

Pomarańczowa kropka

Pomarańczowa kropka oznacza, że aplikacja iOS używa obecnie mikrofonu.

Gdy aplikacja korzysta z kamery lub mikrofonu na iPhonie lub iPadzie, na pasku stanu, tuż nad paskiem Wi-Fi i sygnału komórkowego, pojawi się mała kropka.

Jeśli zamkniecie aplikację korzystającą z kamery lub mikrofonu, a następnie otworzycie Centrum sterowania, pojawi się ikona kamery lub mikrofonu wraz z nazwą aplikacji, która ostatnio korzystała z tej funkcji. W ten sposób wskaźniki nagrywania uniemożliwiają dostęp aplikacji w tle do aparatu lub mikrofonu bez Waszej wiedzy, dzięki czemu możecie mieć pewność, że aplikacje nie nagrywają podstępnie rozmów ani filmów.

Udostępnij:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chciałbyś się podzielić swoim przemyśleniem? Zostaw komentarzx
()
x