czwartek, 28 października

Choć minęło już kilka dni od prezentacji nowych systemów Apple w tym macOS Monterey, a wciąż wychodzą na światło dzienne nowości, o których nie wspomniano podczas konferencji otwierającej WWDC, w tym znacznie wygodniejszy sposób wymazywania komputerów Mac.

Podążając śladami iPhone’a i iPada, Mac w systemie macOS Monterey zyska opcję „Wymaż całą zawartość i ustawienia”. Ta opcja umożliwi usunięcie wszystkich danych użytkownika i aplikacji zainstalowanych przez użytkownika z komputera Mac bez konieczności ponownej instalacji systemu operacyjnego macOS, co znacznie ułatwia przywrócenie Maca do nowych ustawień fabrycznych.

W wersji beta systemu macOS Monterey nową opcję można znaleźć, otwierając aplikację Preferencje systemowe, klikając Preferencje systemowe na pasku menu u góry ekranu i klikając opcję „Wymaż całą zawartość i ustawienia” w menu rozwijanym . Aby kontynuować przywracanie ustawień fabrycznych komputera Mac, wymagane jest hasło administratora.

Wymazywanie komputera Mac z wcześniejszą wersją systemu macOS wymaga sformatowania dysku startowego i ponownej instalacji systemu macOS, więc ta nowa opcja znacznie ułatwi przywrócenie Maca do ustawień fabrycznych, niezależnie od tego, czy chcesz po prostu zacząć od nowa pracę z komputerem Mac, czy planujesz sprzedać lub podarować komputer Mac innej osobie. Po wymazaniu komputera Mac wyświetli się Asystent ustawień a komputer będzie gotowy do skonfigurowania jak nowy.

macOS Monterey jest już dostępny w wersji beta dla programistów, a publiczna wersja beta będzie dostępna w lipcu.

Udostępnij:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chciałbyś się podzielić swoim przemyśleniem? Zostaw komentarzx
()
x