wtorek, 21 września

Druga wersja beta iOS 13.3.1, wydana w tym tygodniu, zawiera przełącznik wyłączania mikroukładu Ultra Wideband w urządzeniu.

Znaleziony przez Brandona Butcha z Twittera (za pośrednictwem 9to5Mac) przełącznik można znaleźć, otwierając aplikację Ustawienia, wybierając Prywatność, wybierając Usługi lokalizacyjne, wybierając Usługi systemowe, a następnie wyłączając opcję „Sieci i połączenia bezprzewodowe”.

Wyłączenie tej funkcji ostrzega, że wpłynie to na wydajność Bluetooth, Wi-Fi i oraz połączenia ultraszerokopasmowego.

Apple dodał ten przełącznik w wersji beta po odkryciu, że iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max nadal śledzą lokalizację użytkownika, nawet gdy przełączniki usług lokalizacyjnych są wyłączone.

Apple twierdził, że było to zamierzone zachowanie ze względu na układ Ultra Wideband i iPhone działał zgodnie z przeznaczeniem, wyjaśniając, że dane lokalizacji muszą być wykorzystane, ponieważ istnieją międzynarodowe wymagania prawne, które nakazują wyłączenie układu U1 w niektórych lokalizacjach.

Technologia ultraszerokopasmowa jest technologią standardową w branży i podlega międzynarodowym wymogom regulacyjnym, które wymagają wyłączenia w niektórych lokalizacjach. iOS korzysta z usług lokalizacyjnych, aby ustalić, czy „iPhone” znajduje się w tych zabronionych lokalizacjach, aby wyłączyć tryb ultraszerokopasmowy i zachować zgodność z przepisami.

Zarządzanie zgodnością z ultra szerokopasmowym dostępem i wykorzystaniem danych o lokalizacji odbywa się całkowicie na urządzeniu, a Apple nie gromadzi danych o lokalizacji użytkownika.

Apple obiecał jednak wtedy dodać przełącznik, aby umożliwić klientom całkowite wyłączenie układu U1, a przełącznik ten będzie dostępny dla wszystkich po wydaniu iOS 13.3.1.

Udostępnij:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chciałbyś się podzielić swoim przemyśleniem? Zostaw komentarzx
()
x