czwartek, 15 kwietnia

Apple od kilku dni ułatwia skopiowanie zdjęć i filmów przechowywanych w Zdjęciach iCloud do Zdjęć Google. Choć proces jest prosty, to trzeba zwrócić uwagę na kilka detali.

Najważniejszym szczegółem wartym podkreślenia jest fakt, że proces przenoszenia nie dzieje się z naszym udziałem. Pliki ze Zdjęć iCloud do Zdjęć Google przenosi bezpośrednio Apple.

My jako użytkownicy składamy wniosek, który według Apple uruchomia proces trwający od trzech do siedmiu dni. Jeśli w tym czasie wprowadzimy zmiany w tym, co jest przechowywane w iCloud, mogą one nie zostać odzwierciedlone w transferze i finalnie nie zostanie przeniesione. Pamiętać też należy, że Wasze zdjęcia i filmy zostaną skopiowane na serwery Google i nie zostaną usunięte z serwerów Apple, więc aby zwolnić miejsce w iCloud musicie je usunąć samodzielnie.

Co oczywiste, będziecie potrzebować wystarczającej ilości wolnego miejsca na swoim koncie Google, aby pomieścić wszystkie pliki. Apple ułatwia to, informując przed rozpoczęciem procesu transferu, ile miejsca będzie potrzebne. Google oferuje bezpłatnie 15 GB miejsca, a większe przestrzenie odpowiednio za opłatą 100 GB za 8,99 złotych miesięcznie, 200 GB za 13,99 złotych miesięcznie lub 2 TB za 46,99 złotych miesięcznie.

Ponadto Wasze Apple ID musi korzystać z uwierzytelniania dwuskładnikowego, w przeciwnym razie transfer się nie powiedzie. Nie jest jasne z jakiego powodu, ale tak jest. Być może Apple po prostu chce zachęcić do stosowania uwierzytelniania dwuskładnikowego.

A jak przebiega już sam proces. Wszystko wydaje się proste:

  1. Wejdźcie na stronę privacy.apple.com i zalogujcie się przy użyciu swojego Apple ID
  2. Wybierzcie Poproś o transfer kopii swoich danych, aby przesłać kopię swoich danych
  3. Na wyświetlonej stronie dowiecie się, ile zdjęć i filmów zostanie skopiowanych ze Zdjęć iCloud i ile miejsca potrzebują
  4. Na tej samej stronie zostaniecie poproszeni o wybranie, gdzie chcecie przenieść swoje zdjęcia. Na tą chwilę jedyną opcją są Zdjęcia Google.
  5. Następnie użyjcie pól wyboru, aby określić, czy chcecie przesłać swoje zdjęcia, filmy, czy jedno i drugie.
  6. Kliknijcie Kontynuuj, a zostaniecie poproszeni o zalogowanie się do Google za pomocą konta, na które chcecie przenieść pliki.
  7. Poczekajcie na wiadomość e-mail z informacją, że transfer został zakończony.

Apple obiecuje przesłać zdjęcia i filmy w oryginalnym formacie lub w „formatach zgodnych ze standardami branżowymi, które są łatwe do otwarcia i odczytania”.

Zdjęcia są przenoszone wraz z albumami, gdy tylko jest to możliwe, chociaż Zdjęcia Google mają limit 20 000 zdjęć na album. Filmy nie są umieszczane w albumach. Ponadto Apple ostrzega, że „w tym udostępnione albumy, albumy inteligentne, zawartość strumienia zdjęć, zdjęcia Live Photos, niektóre metadane oraz zdjęcia i wideo przechowywane w innych folderach lub lokalizacjach — nie są w ogóle przenoszone”.

Udostępnij:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chciałbyś się podzielić swoim przemyśleniem? Zostaw komentarzx
()
x