Apple pracuje podobno nad odświeżoną wersją 13-calowego MacBooka Pro po wprowadzeniu na rynek nowego 16-calowego MacBooka Pro w październiku, a nowe 13-calowe maszyny mogą posiadać chipy Intela Ice Lake 10-tej generacji.
Na Twitterze pojawił się test porównawczy 3D Mark Time Spy urządzenia, które ma być 13-calowym MacBookiem Pro wyposażonym w procesor Intel i7-1068NG7 Ice Lake 2.3GHz 10-tej generacji z Turbo Boost do 4,1 GHz.
2020 13″ Macbook Pro
> i7-1068NG7 2.3GHz base 4.1GHz boost 28W
> 32GB of RAM
> 2TB SSD pic.twitter.com/o4k6ymc6oJ— _rogame (@_rogame) February 15, 2020
Test porównuje nowy układ 10-tej generacji z procesorem Core i5 2,5 GHz 8-ej generacji w wysokiej klasy 13-calowym MacBooku Pro z 2019 roku i sugeruje, że nowe, 13-calowe urządzenie Pro będzie około 12 procent szybsze niż obecny 13-calowy MacBook Pro, jeśli chodzi o szybkość procesora i prawie 30 procent szybsze, jeśli chodzi o wydajność GPU.
Time Spy
i5-8279U 4C/8T 2.4GHz base 4.1GHz boost + Iris Plus 655 with 128MB eDRAM 28W (2019 13″ MacBook Pro)
vs
i7-1068NG7 4C/8T 2.3GHz base 4.1GHz boost 28W (2020 13″ MacBook Pro) pic.twitter.com/Ogr4sfGGNa— _rogame (@_rogame) February 15, 2020
Jeśli Apple wypuści 13-calowego MacBook Pro ze wspomnianym układem Ice Lake, będzie to pierwszy notebook Apple wyposażony w układ 10. generacji. Chociaż nie uwzględniono tego w przeciekach, 16-calowy odświeżony MacBook Pro w 2020 roku może również posiadać chipy 10. generacji, chociaż oczekuje się, że 16-calowe komputery będą wykorzystywać chipy Comet Lake zbudowane na architekturze 14++ nm, ponieważ nie ma 10- nanometrowych chipów Ice Lake odpowiednich dla nich.
Plotki sugerują, że Apple wyda zaktualizowanego 13-calowego MacBooka Pro w pierwszej połowie 2020 roku, być może podczas marcowego wydarzenia, choć możliwe to jest również podczas WWDC. Wraz z układami Intela 10. generacji nowe maszyny będą miały ulepszoną klawiaturę nożycową, która została po raz pierwszy wprowadzona w 16-calowym MacBooku Pro, a także opcję uaktualnienia do 32 GB pamięci RAM.