Podczas swojej wizyty w Londynie w grudniu Tim Cook udzielił wywiadu dla Jessie i Lennie Ware, prowadzącymi podcast Table Manners.
Cook podzielił się przemyśleniami na temat swojej codziennej rutyny, skupienia na pracy i planów na emeryturę. Podał również kilka zabawnych szczegółów na temat Apple i niektórych swoich ulubionych rzeczy.
Cook ujawnił, że Apple zbiera owoce z drzew rosnących wokół kampusu Apple Park, wykorzystując je do robienia dżemu. Podzielił się z gospodarzami podcastu korzennym dżemem jabłkowym, który powstał z drzew w Apple Park. Apple ma głównie jabłonie, ponieważ teren, na którym znajduje się kampus Apple Park, był kiedyś sadem, ale rosną tam również drzewa wiśniowe.
Chociaż Cook zamierza w pewnym momencie przejść na emeryturę, nie będzie to „tradycyjna definicja” emerytury. Nie widzi siebie „siedzącego w domu, nic nierobiącego” i „niepobudzonego intelektualnie”. Mówi, że „zawsze będzie w ten sposób podłączony i będzie chciał pracować”.
Cook powiedział, że jego wychowanie było „skupione na pracy”. W wieku 11 lat roznosił gazety, a w wieku 14 lat smażył burgery w barze szybkiej obsługi Tastee-Freez. Jego rodzice „wpoili mu ciężką pracę”, a jej wartość pozostała z nim „na całe życie”.
Jak Cook powtórzył też to, o czym mówił kilka razy wcześniej, że budzi się przed 5:00 rano, aby zacząć pracę. Zaczyna dzień od odpowiadania na e-maile, gdy jest jeszcze cicho. Zapytany, dlaczego zaczyna od e-maili, powiedział, że to ta część dnia, która nie niesie ze sobą niespodzianek. „Cóż, jak się okazuje, to ta część dnia, którą mogę kontrolować najbardziej” — powiedział. „W miarę jak dzień się rozwija, staje się mniej przewidywalny”.
Wczesny poranek to jego ulubiona pora dnia, ponieważ może „w pewnym sensie zablokować świat i skupić się na kilku ważnych rzeczach, a także po prostu przez chwilę pomilczeć”.
Cook powiedział, że pracuje w Apple Park cztery dni w tygodniu, ale w piątki ma tendencję do pracy z domu. Powiedział, że pracuje w domu, ponieważ „nikogo nie ma w biurze i jest przygnębiająco, gdy nikogo tam nie ma”. Apple ma hybrydowy harmonogram pracy, w którym pracownicy mogą pracować z domu do dwóch dni w tygodniu.
Cook nie podzielił się żadnymi wskazówkami dotyczącymi nowych produktów, ale powiedział, że jest „tak wiele rzeczy” w przygotowaniu, jak to często bywa. „Mamy tak wiele nadchodzących rzeczy” — powiedział.
A oto kilka innych ciekawostek, o którym powiedział Tim:
- Cook uwielbia białe wino, szczególnie Chardonnay. Jego ulubionym jest Kistler.
- Na śniadanie je bogate w białko płatki z nerkowców z Whole Foods z niesłodzonym mlekiem migdałowym.
- Cook nie gotuje i większość posiłków w ciągu tygodnia jada w Caffé Macs. Kolację zabiera do domu.
- Jedną z jego ulubionych restauracji jest Ethel’s Fancy w Palo Alto, gdzie lubi jeść ośmiornicę.
- Je dużo ryb.
- Cook uwielbia czekoladę, szczególnie gorzką.
- W Table Manners tradycyjnie pyta się gości o ich ostatni posiłek. Cook powiedział, że jego przystawką będzie hamachi crudo z jalapeno, branzino jako danie główne, broccolini jako dodatek i wszystko, co czekoladowe na deser.
- Kiedy nie pracuje, Cook lubi wędrować i lubi jeździć do parków narodowych na wakacje.
- Cook niedawno wybrał się do jaskiń do Słowenii.
Pełnego podcastu Table Manners z Timem Cookiem można posłuchać w aplikacji Podcasty na telefonie iPhone, iPadzie lub komputerze Mac.